K.I.T.A

K.I.T.A

Monday, November 22, 2010

Diploma Sains

Assalamualaikum rakan sebaya dan adik-adik :)

Today,akak*akak ke?* akan explain tentang DIPLOMA SAINS. Or,kalau tak faham bahasa Melayu,dalam Englishnya DIPLOMA IN SCIENCE.Tak ke sama tuu? Hahaha. Ok -Cut the crap-

Diploma ni di bawah Fakulti Sains Gunaan (FSG).

The faculty is currently offering eight (8) Diploma Science and Technology programmes. Three (3) of the programmes are offered at Shah Alam Campus* while the remaining five (5) programmes are offered at the branch campuses.  The programmes are as follows;
  • Dip. in Sciences
  • Dip. in Industrial Chemistry
  • Dip. in Food Technology*
  • Dip. in Wood Industries
  • Dip. in Polymer Technology
  • Dip. in Textile Technology*
  • Dip. in Microbiology*
  • Dip. in Planting Industry Management
sumber :Fakulti Sains Gunaan (FSG)/ Faculty of Applied Sciences (FAS)
*CLICK HERE*

Ok kejap,akak bercakap ni,bagi sesiapa yang dapat UiTM Negeri Sembilan (Beting)

But these iteneraries are for DIPLOMA SAINS semua kampus :)

Program Overview :
Diploma in Science
It is a programme focussing in basic sciences and mathematics.
The three year programme of six (6) semesters offers courses such as Biology, Chemistry, Physics, and Mathematics.

Other courses(Microbio,Planting...) include Computers and Information Processing, English, Islamic Studies, and Fundamental of Business.
Job Oppurtunities :
Graduates may be employed in various polymer related industries and may hold positions as
  • laboratory technicians, 
  • quality control productions personnel
  • factory managers.

Other career opportunities for those who are interested in Physics, Chemistry, and Mathematics including :
  • Engineering programmes (Civil, Electronic, Electrical, Chemical, and Mechanical), 
  • Industrial Chemistry, and Computer Science.
  • Other career options include teaching, which requires graduates to undergo a course for a Diploma in Education, Administrative or Management Executives or Research Assistants.   
Oppurtunities for further studies :


Graduates with Diploma in Science may further their education in Biology and Chemistry including :
  • Medicine, 
  • Dentistry, 
  • Veterinary Science, 
  • Agronomy, 
  • Forestry, 
  • Nuclear Science, 
  • Biotechnology, 
  • Environmental Studies, 
  • Fisheries, and 
  • Food Technology,
or in the Natural Science of Biology,
  • Zoology,
  • Botany, 
  • Genetics, and 
  • Ecology. 
Graduates may further their studies in science of technology based programme at UiTM, other local or foreign universities. Graduates may be given some exemptions for their degree programme depending on the course, university and CGPA at the Diploma level.


Hahahahaha so faham ke?



To those yang nak pinjaman?
Jangan risau..PTPTN kan ada.


Pada yang nak scholarship pulak..
-JPA (boleh apply masa diploma part 1 *dgn syarat SPM 7A dan sewaktu dgnnya eg : Matriks...etc)


+ JPA akan buka scholar sekali lagi,lepas dapat result Semester 3.


dan lain-lain scholar tu..hal masing2 lah ye.
Kami PAMA dan PTPTN je :) HAHA


UiTM Negeri Sembilan,
Ok,dalam diploma sains..yang korang dgr boleh lompat-lompat tu ape kan?
Lompat-lompat tu mcm ni.


U have 6 semesters right? By semester 3,dgn result yang baik (3.5 and above rasanya..not sure) you can jump to Degree BIOLOGY shj ! (buat masa ni...)

Kenapa? Sebab..degree bio is di bawah FSG..and sekarang ni,FSG buka degree bio shj.


*Tapi bagi saya,yang betul2 berminat lompat,sila lompat dan buat yang terbaik..Jangan nanti,dah lompat degree,kantoi pulak akhir nnti. Dah..diploma tak dapat,degree pun x dpt. Kene start all over back.Hehehehe,tak pernah laa terjadi lagi stakat ni*


Errm,awak-awak semua jangan risau sangat. Nanti akan ada Minggu Dera Siswa..haha tipu je.Minggu Destini Siswa :) Dari situ,bermulalah kehidupan awak-awak sebagai seorang mahasiswa. Contohnya daripada ini :

kepada ini


some HAPPY TIMES In Kuala Pilah





Okayyh awak-awak,apa2 nak tanya..just hit the comment babeyh. Hahahaha//


Dan ini list K.I.T.A Punya Facebook (Dip.Science)-UiTM K.Pilah,Negeri Sembilan-


  1. WAN NUR ADILAH
  2. MUHAMMAD AIZAD
  3. SITI KHADIJAH
  4. NUR SYAFIQAH
  5. SITI MUNIRAH
  6. SITI NURUL FALAEIN
  7. NURUL ATIQKHA
  8. NUR FATIN LATISHA
  9. ZAMIR ALIFF
  10. SITI HAFIZAH
  11. EZZATY NABILA FATIN
  12. SOFIA SUHAILI
  13. FARIS FIKRI
  14. SITI MOELYANI
Tapikan awak-awak,
saya sarankan awak berjumpa terus dengan wakil-wakil MPP *yang sah!*
Hehehe

These are the links that you should,and you WILL add as a friend


Andai ada yang dapat dekat Perlis ke,Sarawak ke,Pahang ke...
SELAMAT MAJU JAYA

Yang ikhlas membantu,
WAN <3

11 comments:

  1. wan..patut mintak gmbr fakulti kt ak...ade bnyk..ahahahaha...sorry...over sikit...

    ReplyDelete
  2. Ahaaa sat lagi aku masukkkan gambar kau ye

    ReplyDelete
  3. alang , my dear. what happen to ur tudung dlm pic kt atas tue?
    air tumpah ke?

    ReplyDelete
  4. tuh corak tudung tuh lah...die lipat masuk dalam...daaaaa...hahahha

    ReplyDelete
  5. Ohhh corak tudung laaa...ade renda2 biru...benda tuh flip ke dalam..nmpak lah mcm bentuk air..

    Heee :)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum kak, klu tak keberatan akak ada tak nota nota untuk sem 1 dip sains ? Klu ada, boleh tak akak hntr ke syahirahsuhalim@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. Omg Srikandi STF rupanya hehe :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...